Foto: Raima

UN DIÀLEG ENTRE LA HISTÒRIA I LA INNOVACIÓ

La reforma i ampliació de la Raima es va iniciar l'any 2016 i es va donar per finalitzada dos anys després, en 2018. Van ser temps d'esforç, de treball en equip i de pica i pala. Dos anys carregats d'anècdotes i moments de conciliació, imprevistos i motivació diària, tot això però, va resultar en una grata recompensa. Ara avui, tot i que la nova botiga ja és una realitat i s’ha pogut passar de 2 a 6 plantes, hi ha una captivadora història darrere que sempre es mantindrà i és la que explica les motivacions i perquès d’un projecte tant ambiciós com arriscat i tant revolucionari com  autèntic.

Carrer Comtal, 27. Raima.

I és que com els grans projectes dignes d’admiració, aquesta reforma va néixer gràcies a única idea. Un únic somni que en principi el podem catalogar com una mica descarat i un tant atrevit.  I és que l’objectiu de  fer de Raima la papereria més gran de tot Europa no és qualsevol cosa.  És una proposta insidiosa sí,  que només podia sorgir però, dels seus propietaris; la Núria i en Jaume, dos exemples d’entrega incondicional i passió per la papereria. 

  • Planta 0

     



















    Planta 0.

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Obrint espai
    per les escales
    mecàniques.

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Vistes des de
    la planta 0

    al celobert.

  •  




















    Obres d'ampliació.

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Inici d'obres
    de la planta 1.

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Inici d'obres
    per l'ampliació
    de plantes.

Partint d'aquest ideal, es va iniciar amb la recerca dels professionals idonis, capaços de fer front a un projecte d'aquesta magnitud i d'assolir amb valentia una de les fites més importants dins de la història de Raima. És així com es va apostar per un estudi d'arquitectes com el d'en Jorge Vidal; professionals que s'enfoquen en donar als espais una narració pròpia, que entenen la importància entre preservar la tradició cultural dels edificis i oferir estructures modernes, dinàmiques i envoltants.

Una vegada es tenia un objectiu com a punt de partida i un grup de professionals disposats a dur a terme la tasca, el primer repte que va aparèixer va ser el d'aconseguir una sinergia entre la història i la innovació. Entre el passat, el present i el futur. Entre una estructura que ja havia tingut certes reformes i per tant s'havia d'escoltar i ser prudents amb l'edifici i la necessitat de construir un nou concepte de papereria; oberta i dinàmica. La solució més efectiva era doncs construir un sistema en bloc. Una mena de contenidor ampli, capaç de permetre el diàleg entre les persones i els objectes, flexible a l'hora d'oferir diverses opcions per reorganitzar els elements i adaptable, per tal de poder jugar amb els espais i les seves configuracions.

Vist d'una altra manera, els arquitectes s'encarregarien de les formes i l'equip Raima del contingut, del que hi hauria a dins. Dels productes i la seva distribució i en definitiva, de donar vida i personalitat a la botiga.

La volta Catalana

Per altra banda, el desafiament que hi havia per crear una conversació natural entre els ambients i la distribució es va resoldre gràcies a un material tan preuat i valuós com és la llum natural. En aquest element es va trobar el camí per obrir els espais i donar continuïtat a tota l'estructura. Abans de la reforma, el punt per on entrava la llum era només el sostre de la primera planta. Per tal d'aconseguir l'efecte de verticalitat i amplitud tan característic de la botiga, es va obrir aquest accés donant un recorregut molt més profund i continu, que baixa des de la quarta planta fins a la planta principal. Juntament amb el celobert, es va optar per elements capaços de captar gran quantitat de llum com és l'exemple de la façana de pavès, just a on acaben les escales mecàniques, per donar continuïtat i recorregut al fons de la botiga. També, es va jugar amb elements arquitectònics com la volta catalana, que obre els espais i facilita una visió panoràmica de tot l'entorn. Finalment, amb tot aquest conjunt de reformes el que va aconseguir és una transició, un passeig suggestiu que prové des del carrer fins a l'espai interior de la botiga. Un recorregut ''interessant, suggerent i sensual'' dins d'un singular edifici catalogat del 1513.

Ara bé, la llum natural és un recurs que al final del dia s'acabaria esgotant. Així que per tal de continuar donant vida a la botiga durant el vespre i la nit, es va optar per distribuir una sèrie de carrils continus en sentit longitudinal. Com un tipus de xarxa amb petits elements adaptables que il·luminen raconets de la botiga on es troben els aparadors. D'aquesta manera el que s'aconsegueix en dotar la botiga d'il·luminació durant tot el dia i es construeix un entorn on es tindrà la sensació que les hores es detenen. Els visitants podran viure una experiència de confort entre les diferents plantes sense haver-se de preocupar per la successió del temps.

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Entrada de llum natural.
    Celobert.

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Façana de pavès
    darrere de les 
    escales mecàniques

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Façana de pavès.
    Planta 1.

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Façana de pavès.
    Planta 2.

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Xarxes d'il·luminació

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Il·luminació
    des de la planta 3.

Per finalment donar per acabada la reforma es va realitzar la tria de materials i últims detalls. Amb la intenció de mantenir vives les arrels i identitat de l'edifici, es va fer una acurada selecció de materials específics, els quals, obeint a la lògica constructivista del centre històric, serien els encarregats d'establir una narració contemporània enmig d'una estructura antiga. Bon exemple d'això són els elements de forja i les baranes metàl·liques (ubicats a la façana exterior), que fan referència puntual a les clàssiques i originals estructures gòtiques i apunten expressament, a la conservació i tradició tant de l'edifici, com del barri on s'ubica.

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

      Façana exterior, Raima.

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Façana exterior, Raima.

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    SEAT 600 del 69.
    Entrada a la botiga.

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Vistes des de la planta 0
    fins a la planta 4

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Planta 2.
    La planta del paper.

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Paret pintada
    per l'artista japonès
    Nimura. Planta 2.

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Planta 2.
    La planta del paper.

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Planta 3.
    Treballs manuals i Deco.

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Vistes des de la planta 3
    fins la planta 0.

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Planta 4.
    NIMURA ROOM

  •  

     

     

     

     

     

     

     

     

     

    Terrat Raima.
    Just sortint de la NIMURA Room.

Avui Raima reposa sobre cinc fonaments bastant sòlids i resistents. I és que la papereria més gran de tot un continent es va reconstruir sobre cinc eixos fonamentals: El respecte pel que es fa, per la gent i l'entorn. Per les preexistències i les continuïtats. I més enllà d'assolir la fita que es van marcar la Núria i en Jaume, és un orgull per tots nosaltres veure que avui Barcelona, la nostra ciutat, compta amb un espai amb identitat pròpia, amb arrels de tradició i cultura molt concretes i al mateix temps, amb una visió de futur optimista i passió per  l'excel·lència. Avui podem dir que al barri gòtic tenim una papereria inigualable, amb un abast de productes i paper incalculable i una experiència de confort i qualitat senzillament única i especial.

Mira com ho hem fet:

Benvinguts a Raima, la casa del paper i la papereria més gran d'Europa.