ENQUADERNACIÓ

L’enquadernació és el muntatge d’un llibre unint fulls o pàgines entre dues tapes mitjançant diferents tècniques.
Tant si estàs buscant preservar alguna primera edició que s’ha mantingut en la família per generacions, desitgis organitzar les teves notes, o vulguis elaborar una nova enquadernació personalitzada, Raima posa al teu abast els materials i instruments que necessites tant per a la restauració com per a una nova creació, des de pràctiques anelles fins coles i fils de diversos tipus.

L’enquadernació ha recorregut un llarg camí des dels seus inicis al segle II amb l’enquadernació Copta, desenvolupada pels egipcis cristians; o dels antics imperis perses, on la reverenciaban com una forma d’art de primer ordre, fins als temps de la revolució industrial en què va començar a comercialitzar per permetre l’accés de les masses a la paraula escrita. L’enquadernació ha canviat i continua canviant.

L’enquadernació com a afició i manualitat
L’enquadernació a mà com a passatemps es troba en ple ressorgiment, a causa del moviment DIY, a l’crafting i el scrapbooking. Tot i que durant anys va ser molt menys comú del que solia ser, per a les persones a qui els agrada treballar amb les mans, la creació de llibres manualment pot ser una experiència agradable i gratificant. És una excel·lent manera de relaxar-te i d’utilitzar el teu temps lliure.

Pots fer les teves llibres amb la mateixa passió que empraven els artesans en el passat, abans que l’art es industrializara i posteriorment es digitalitzés.

Recupera aquest art perdut, crea els teus propis llibres o fes preciosos i originals regals. Decora les tapes com vulguis per afegir el teu toc personal.

Tipus d’enquadernació manual
Al moment d’enquadernar hauràs considerar diversos aspectes: la mida del full, el nombre, el material, l’estil, etc. Hi ha diferents tipus d’enquadernació que pots adaptar als teus gustos i necessitats.

Enquadernació tipus llibre: és la forma més tradicional, ideal per a documents formals. Utilitza tapes rígides i gruixudes i per unir les fulles al llom usualment s’utilitza fil i cola.
Enquadernació amb cargols: s’utilitzen tapes dures subjectes amb cargols.
Enquadernació amb fil: consisteix en la perforació de cadascuna de les fulles. Pots triar on situar els punts d’unió.
Enquadernació amb anelles: consisteix a perforar les fulles per col·locar les anelles, permetent la seva obertura amb gran facilitat.
Enquadernació en espina: consisteix a crear una espina central sobre la qual es va enganxant cada fulla.
Enquadernació Copta: s’empra la tècnica del cosit. Serveix per a treballs de qualsevol mesura i gruix.
Enquadernació Japonesa: no porta llom, les fulles i les tapes es cusen entre si. Perfecte per llibretes i scrapbooking.

Materials per encuadernar a Raima
Per a tots aquests tipus d’enquadernació i molts més, Raima t’ofereix la més àmplia gamma d’instruments i materials:

Plegadores sintètiques, de fusta i d’os. Un bon plegat és condició sine qua non per facilitar tot el procés i obtenir un bon resultat; coles, incloent cua blanca especial per enquadernar; fils de niló, kraft, corda de paper, goma elàstica, cordons, cops de cap; anelles i cargols; tapes en diferents colors i mides, làmines de cartró, tela i papers per folrar; cantoneres de colors assortits; budells de diverses mides i molt més.

T’esperem a Raima!