Què és l’scrapbooking o àlbum de retalls?

Darrerament, els àlbums de retalls o “scrapbooking” s’ha tornat popular, i com sol passar quan molta gent s’aficiona a un hobby determinat, han anat sorgint versions i teories sobre què és un scrapbook i en què consisteix l’art de crear àlbums de retalls; possiblement tu també tinguis una opinió particular sobre el que és fer scrapbooking. Però al final, el que totes les definicions tenen en comú és una cosa: la voluntat de preservar els teus records d’una manera original i creativa.

Els àlbums de retalls ens permeten protegir els nostres records més preuats i congelar el temps en un petit espai per gaudir al màxim. Els moments inoblidables de la família i els amics no tenen preu, i d’aquesta manera els tindrem sempre immortalitzats amb nosaltres. El mateix passa amb retalls de revistes i notícies que ens hagin impactat, fotos que ens agradin, etc. Són retalls del món sobre els quals ens sentim identificats i podem tenir sempre al palmell de la mà. Algun dia, els teus fills i néts podrien trobar els teus antics àlbums i endur-se una alegria.

Vist a Pinterest.

 

El millor consell que poden rebre els principiants, és que han de descobrir quin és el seu estil personal, i després aplicar-lo als seus àlbums de retalls. Aquest és un hobby en el qual podem plasmar la nostra personalitat i creativitat personal a les nostres creacions, perquè brillin, sense pressions ni regles estrictes de disseny que ens coartin. Si alguna cosa és l’scrapbooking, és un hobby totalment lliure. Així aconseguiràs pàgines úniques que continguin originalitat i ànima.

Quins materials necessites per fer un scrapbook?

Aquesta és una afició que engloba moltes pràctiques creatives en una de sola. Pot contenir pintura, dibuix, art digital, fotografia, edició de fotos, escriptura, estampat, papiroflèxia, disseny de color i composició, i moltes més. És una sortida creativa molt completa i satisfactòria, tant si estàs especialitzat en una o diverses tècniques, o si t’interessen totes per igual.

Vist a Pinterest.

Per fer scrapbooking necessites, sobretot, posar-li temps, ganes i creativitat. Però a més, és imprescindible apropiar-se amb el material adequat. A més, ni tan sols has de començar per les fotos o els retalls; pots afegir-los més tard o en un futur. El que sí que et caldrà seran alguns subministraments essencials; aquí et deixem una llista de materials que pots considerar, no cal ni molt menys que els tinguis tots abans de començar; simplement valora què és el que necessites en funció de les teves idees:

 

Botiga d'eines per a treballs manuals
Fes un cop d’ull a la nostra botiga d’eines per manualitats.
 • Tisores. Les faràs servir molt, així que millor compra’t unes de bones, per tenir sempre un tall net i precís. Necessitaràs unes tisores normals 100% segur, però a més, pots comprar-te unes d’aquestes tisores creatives que tallen amb diferents patrons, en forma de ziga-zaga o en ones. En la varietat està el gust.
 • Paper. Dels tipus que vulguis. Mira més avall, et donem idees.
 • Cola. Cola líquida o cola de barra, si fas servir la primera, assegura’t d’utilitzar la quantitat justa perquè no s’humitegi el paper més del compte.
 • Guillotina de paper. No és imprescindible (especialment si no et dediques al disseny gràfic o l’scrapbooking a temps complet), però van molt bé per tenir talls rectes, ràpids i nets.
 • Cutter. Un cúter ben esmolat i sense osques, o el tall podria sortir malament.
 • Adhesiu de doble cara. Francament útil, i més net que la cola.
 • Perforadora de paper. Són eines petites que serveixen per perforar el paper, que és una manera de decorar-lo. N’hi ha de molts tipus, i algunes fins i tot fan forats amb diferents formes.
 • Pinces. Les pinces et seran útils per a disposar amb cura cada un dels elements de paper que conformin el teu àlbum. Quan t’hi posis, veuràs que és molt probable que et taquis les mans, especialment si fas servir cola o pintures diverses; amb les pinces t’assegures que el teu treball no s’embruti.
 • Tampons de segell. És una altra eina que podràs fer servir per personalitzar el teu àlbum. N’hi ha amb diferents formes, i fins i tot pots crear el teu propi en alguns establiments.
 • Base de tall amb plantilla. La necessitaràs si utilitzes el cúter, per evitar tallar la taula; si a més té guia, molt millor.
 • Llapis, bolígrafs i retoladors de colors. Tots els tipus i els colors que vulguis. Aquí sí que tens una varietat immensa sobre la qual escollir.
 • Un regle. Com les tisores, necessitaràs una normal segur, i després pots aventurar-te amb altres opcions més originals, amb diferents formes.
 • Enganxines. ¡Adhesius decoratives de tot tipus!
 • Goma d’esborrar. Per descomptat, no ha de faltar una goma d’esborrar, perquè ningú és perfecte.

Tipus de papers que pots utilitzar per al teu scrapbook

Vist a Pinterest.

 

Tipus de papers que pots utilitzar per al teu scrapbook

 • Cartolines. Escull els colors que més t’agradin, després els hauràs de donar forma. A Raima tens una àmplia selecció de cartolines de colors.
 • Paper estampat. Hi ha papers que tenen estampats i dissenys originals i divertits que pots utilitzar per donar-li vida al teu àlbum. Fes una ullada a aquests papers amb estampats.
 • Paper kraft. També anomenat “Paper fusta”, aquest paper no només s’utilitza per embalar, és un tipus de paper molt mal·leable que es pot utilitzar en tot tipus de manualitats. El pots fer servir de base o retallar-lo per decorar les pàgines del teu àlbum per donar-li un aire rústic i “Crafty”.
 • Papers plàstics. Papers plàstics semi transparents, com la cel·lofana o l’acetat et poden anar bé si vols jugar amb els colors i les textures; si poses dos colors un sobre l’altre, crearàs combinacions interessants.
 • Paper crep. Potser et sona més com “Paper Pinotxo”, és un clàssic dels treballs escolars. Una festa de primavera a l’escola no és festa sense paper Pinotxo. Aquest tipus de paper es deforma i s’allarga sense trencar-se, així que és ideal per a decorar el teu àlbum.
 • Paper texturitzat. Els papers, en general, tenen diferents textures. A nivell estètic, no és el mateix utilitzar un paper d’impressora, que és completament llis, d’un paper fet a mà o un paper de gramatge elevat. Considera també la composició del paper a l’hora de crear el teu scrapbook, fes un cop d’ull a la nostra botiga de paper per trobar totes les varietats.

Amb tots aquests consells, l’únic que et cal és començar. Mans a l’obra!

Vist a Pinterest.