Decoupage ve del francès “couper”, que significa tallar. El terme es refereix a la tècnica en la qual les superfícies són decorades amb imatges de paper retallat i submergides sota múltiples capes de vernís o cola. Si busques materials per fer decoupage, visita la nostra papereria online.

En què consisteix la tècnica decoupage?

El decoupage va néixer a la Xina durant el segle XII, però es va fer immensament popular a França i la resta d’Europa al llarg del segle XVII. El van practicar en el seu dia nombrosos personatges històrics, incloent Maria Antonieta, Madame de Pompadour, i més recentment, Pablo Picasso i Matisse amb els seus famosos nus blaus.

El Decoupage s’usa molt en el DIY i l’Scrapbooking

Actualment, aquesta forma d’art ha vingut guanyant gran popularitat entre la comunitat DIY i els artesans de tot el món, especialment els aficionats al scrapbooking. Els materials que es necessiten són molt accessibles, i la tècnica de decoupage convertirà qualsevol cosa en una obra d’art. Des d’una vella capsa de sabates o un parell de sabatilles, fins a un taulell poc agraciat o un marc desgastat. La teva imaginació, una mica de cola i algunes retallades poden transformar qualsevol cosa que vulguis en una obra d’art.

Si estàs buscant un hobby divertit i artístic, només necessites algunes eines simples, una mica de material, i una mica de creativitat, i ja estàs a punt per començar aquesta gratificant forma d’art.

Decoupage com a mètode de reciclatge

El decoupage és una forma d’art que reutilitza i recicla articles antics i materials vells. Pots fer servir el decoupage sobre gairebé qualsevol cosa: marcs de quadres, pantalles de làmpades, llibres, gerres de plàstic, contenidors de vidre, taules, cadires, taules de llit… Sovint es fa servir per cobrir defectes o danys que poden tenir els objectes quotidians. Tots aquests objectes i mobles poden renovar-se amb aquesta tècnica, així que la propera vegada que pensis en tirar coses velles a les escombraries, pensa que podrien transformar-se en una peça d’art moderna.

Materials per a decoupage

Un dels avantatges del decoupage és que és molt fàcil i requereix de molt poc de equip; és probable que ja posseeixis les eines que necessita per començar. No obstant, hi ha elements que poden ser útils però no estrictament necessaris; això dependrà de la feina exacta que planeges fer.

Alguns dels temes favorits del decoupage són flors, fruites, ocells, papallones, àngels i fades.

Cola

Una de les cues més populars de decoupage és la marca Décopatch. Hi ha diverses fórmules, que inclouen vitrificat, amb purpurina, normal, etc. Visita’ns a les nostres papereries de Barcelona i et podrem assessorar.

Pinzell

Un pinzell artesanal normal funciona bé per fer decoupage. Per disminuir les pinzellades, fes servir un raspall d’escuma o simplement fes servir els dits.

Eina per tallar

El decoupage tradicional requereix d’una tisora ​​petita i afilada per produir un tall molt fi. Es pot utilitzar un cúter per tallar imatges, però assegura’t d’utilitzar una estoreta de tall per sota per no danyar la superfície de treball. N’hi ha que utilitzen tisores de brodat.

Imatges o fotografies

Algunes empreses fabriquen paper especialment per a l’ús de decoupage, però altres tipus també funcionen. Prova amb paper de bloc de notes, paper de regal, revistes, llibres de text antics, mapes, mantelets, talons de butlletes i qualsevol cosa que se t’acudeixi.

Objecte o superfície


El decoupage es pot aplicar a gairebé qualsevol tipus d’objecte o superfície. Algunes idees són: marcs de quadres, caixes de fusta, taules, prestatgeries, aparadors, closques d’ou, joies, testos, portes, cobertes d’àlbums de retalls, fogons, pedres, canelobres, plats, portades de revistes, carmanyoles de metall, màscares, nines de fusta, ornaments nadalencs, i més.

Pintures acríliques

Certes superfícies, com mobles, caixes de fusta o marcs, poden necessitar una capa de pintura acrílica.

Pinces

Els petits retalls de fotografies per fer decoupage poden ser difícils d’agafar amb els dits i, de vegades, requereixen una col·locació precisa de l’objecte.

Corró

Un corró amb mànec que es pot utilitzar per aplanar una imatge o eliminar les bombolles d’aire.

Paper de vidre de gra fi

Per obtenir resultats més professionals, llima lleugerament l’article entre cada capa (un cop seca) i neteja amb un drap.

Vernís o laca

Completa el teu projecte de decoupage amb diverses capes de vernís, especialment si l’objecte rebrà molts usos (com pot passar amb els mobles). El vernís ve en fórmules a base d’aigua i oli. La laca ve en una llauna d’aerosol i pot ser preferible per a mobles o altres articles grans.

Com escollir paper decoupage


Pots fer servir qualsevol tipus de paper per a decoupage (tot i que segons quins tipus poden necessitar preparació abans d’utilitzar-lo): targetes postals, targetes de felicitació i llibres il·lustrats per a nens. Molts decoupeurs busquen papers vells en antiquaris i botigues de ferralla. També hi ha llibres de motius fets específicament per a decoupage.

Tovallons per decoupage

Un dels papers més utilitzats són els tovallons, per ser molt mal·leables i adherir bé a les superfícies amb poca cola (a diferència d’altres papers més durs, per exemple). A Raima pots trobar tovallons també.

Superfícies per decoupage


Gairebé tot es pot cobrir amb decoupage: la fusta, els metalls i les ceràmiques són les superfícies més comunes. El resultat mostrarà imatges enganxades a la superfície sota capes de vernís; les capes d’acabat de cera o vernissos especials es poden utilitzar, i produeixen diferents efectes.

Diferents superfícies requeriran un tractament diferent. Tradicionalment, s’usen objectes de fusta, especialment mobles, però qualsevol superfície llisa es pot utilitzar. Les safates, caixes i marcs són ideals per a principiants. Abans de començar, assegura’t que l’article estigui net i lliure de pols. Si l’article necessita pintar-se, fes servir la pintura adequada i deixa’l assecar durant quatre hores; també hauràs de llimar lleugerament perquè la cola s’adhereixi millor.

Fusta

La fusta nova és fàcil de trobar i requereix poca preparació; la majoria dels proveïdors tenen una àmplia gamma d’articles. La fusta envernissada necessita un poliment lleuger abans del seu ús per ajudar a que les coles i vernissos a base d’aigua s’adhereixin adequadament. La fusta vella pot requerir més preparació, ha de pintar-se, tenyir-se o segellar prèviament.

Metall

Els objectes antics de metall també solen tenir molt de caràcter. Les botigues locals de segona mà poden ser una gran font d’aquests materials.

Acer galvanitzat

 L’acer galvanitzat està guanyant popularitat i ara es pot obtenir en botigues d’artesania. Aquests articles requereixen certa preparació per assegurar una adhesió adequada. Són delicats, amb intricades línies fistonades, i es poden esquerdar, per la qual cosa s’han de conservar amb fins decoratius. Intenta no aplicar aigua sobre l’acer, especialment si l’estàs fent servir com a suport per a flors. Fes servir un altre recipient dins de l’article d’acer.

Ceràmica

Les ceràmiques sense setinar i cuites a bisque són les millors per al decoupage i vénen en una àmplia varietat de formes. Aquests articles són purament decoratius; no s’ha de servir menjar calent en ells, fes-los servir només com a recipient per a articles secs, com pot-pourri. Neteja’l amb un drap humit, però no el submergeixis en aigua ni el posis al rentavaixelles.

Porcellana

Quan estigui complet, pots fer servir l’article per al que originalment estava destinat. Els tovallons de paper són una gran opció per utilitzar aquí, ja que són extremadament prims i es fonen en la porcellana. Prova amb colors clars, ja que els tovallons desapareixeran per complet en un fons més fosc.

Esmalt

L’esmalt necessita un polit lleuger i una capa d’imprimació d’acer seguit d’una capa d’imprimació universal. A continuació, pot tractar-se igual que la porcellana.

Vidre

El vidre necessita una neteja profunda amb aigua tèbia i sabó i un bon esbandit abans de ser utilitzat. Aquests articles són generalment per a ús decoratiu; tracta d’utilitzar tovallons de paper. Enfornar el vidre en sec segellarà i endurirà l’obra. No submergeixis l’objecte de vidre en aigua.