Fer manualitats és un dels passatemps més entretinguts que un pot gaudir. Molts adults disfruten de diferents tipus de hobbies que impliquen fer coses amb les mans, com cosir, teixir i fabricar àlbums de retalls. Però els que realment gaudeixen de les manualitats són els nens, i la veritat és que encoratjar als més petits perquè s’entretinguin fent manualitats és beneficiós per al seu desenvolupament; és per aquesta raó que hem de deixar que juguin amb les mans com més millor.

Per què és important fomentar la creativitat en els nens

És ben sabut que als nens els fa molt bé jugar i fer manualitats. En jugar i crear amb les mans, els nens desenvolupen la seva imaginació, que és un dels processos cerebrals més importants: tenir imaginació ens ajuda a resoldre problemes, fomentar la creativitat, i en general, ens fa més feliços. I per descomptat, la imaginació és divertida. A més de divertir-se fent manualitats, d’aquesta manera els nens poden expressar-se creativament i aconseguir un sentiment d’èxit, també molt important per desenvolupar l’autoestima en edats primerenques.

Els treballs manuals serveixen també per ajudar els nens a aprendre valors educatius:

  • Matemàtiques. Jugar amb valors numèrics, mesurar els materials fent servir regles, haver de calcular les mesures de tots els elements que hagin d’usar, etc.
  • Intel·ligència visual-espacial. Els nens que fan manualitats saben molt de formes i colors; normal, estan constantment manipulant-ne. La plastilina i els plastidecors són els grans amics dels joves creadors; la perspectiva en el dibuix, el gran repte.
  • Habilitats tècniques. En les manualitats no tot són colors i formes; també hi ha estructures sòlides, cargols i mecanismes complexos que els nens poden posar en marxa.
  • Intel·ligència emocional. L’art i la creativitat són una manera d’expressar els propis sentiments. La capacitat d’expressió és molt important per desenvolupar una intel·ligència emocional que permeti als nens reconèixer les seves emocions i manifestar-les de forma natural i sana. Això equival a una major satisfacció del nen en les activitats escolars i els problemes que li puguin sorgir a l’escola.

Molts psicòlegs professionals analitzen els dibuixos dels nens per comprendre’ls millor. Els nens que gaudeixen fent manualitats també tenen una millor coordinació oculomanual i control motor; podran fer coses com dibuixar un animal copiant d’un llibre o fins i tot imitant els exemples que els seus professors els presenten a classe d’art o tecnologia. A més d’això, també són capaços de pensar i prendre decisions més ràpid, per tant, el seu cervell és més actiu.

Les manualitats infantils milloren la relació amb els pares

Fer manualitats amb nens és una oportunitat d’or per passar temps junts. Als nens els encanta estar amb els seus pares fent coses divertides, i passar la tarda practicant manualitats és una gran manera d’invertir aquest temps.

Fer manualitats amb els teus fills pot ser extremadament important perquè el vincle amb ells s’enforteixi. Si passeu per un moment difícil i tota la família està involucrada en el procés, fer activitats junts serà beneficiós per a tots, tant per als nens, com per als adults. Us permetrà interactuar amb els vostres fills de formes que d’altra manera no podríeu.

Algunes manualitats infantils que pots organitzar

Hi ha molts tipus d’activitats manuals senzilles que els nens poden gaudir. Les manualitats que impliquen dibuixar, pintar, pintar, tallar, enganxar, estampar, etc. entusiasmaran als petits. Això sí, prepara’t perquè regni una mica el desordre, però bé, és part de la gràcia de ser pare, oi? Simplement aparta la decoració fràgil del seu abast, posa’ls una bata perquè no es taquin, i apa, a gaudir.

Fabricar paper reciclat

 

Vist a Pinterest

 

Explicar-los als nens la importància del reciclatge mentre es fabrica paper reciclat in situ és una experiència molt valuosa per inculcar els valors de respecte i preservació pel medi ambient. A més, reciclar paper a casa és molt fàcil: simplement has de tallar qualsevol tipus de paper no plastificat en trossos petits i deixar-los en remull. Un cop s’hagin estovat, hauràs de triturar-los per aconseguir una pasta que s’ha d’estendre sobre una malla colador perquè filtri tota l’aigua i deixar-la un temps reposar fins que s’assequi. A Raima tenim diverses col·leccions de paper fabricat a mà.

Tampons de pintura amb patates

Tots hem fet aquesta manualitat alguna vegada a l’escola. Es tracta de tallar una patata per la meitat i fer-la servir de tampó de tinta sobre el paper. Assegura’t simplement que la pintura sigui apta per a ús infantil, sense tòxics, i mentalitza’t per la possibilitat que les patates acabin estampant-se on no haurien. Posa’ls bates als nens, posa unes estovalles a la taula, posa-li funda al sofà; protegeix el gos. Prepareu les vostres patates i a estampar!

 

Vist a Pinterest

 

Animals i titelles amb rotllos de paper de WC

Les titelles són un element clàssic en l’univers infantil. Fabricar una no és difícil, i pots utilitzar materials tan bàsics i fàcils de trobar com són els rotllos de paper de vàter. Agafa un rotllo i dibuixa una cara; ja en tens un titella de dits. Posa-li un barret fet de paper i dibuixa una barba amb retolador. Si vols fer un titella una mica més avançat, uneix un parell o més de rotllos amb cordill, i fabrica’n un d’articulat. A la nostra secció de materials variats podràs trobar tot el que necessites per fer les teves titelles.

 

Vist a Pinterest

 

Origami

Els nens també poden fer origami, doblegar paper no és gens complicat si ens limitem a fer figures senzilles al principi, i anem augmentant en dificultat a mesura que se sentin segurs en les seves creacions.

Vist a Pinterest

Figures amb paper maixé

Si tens diaris o revistes a casa i no saps què fer amb ells, pots donar-los sortida fent un taller de paper maixé amb els teus fills. El paper maixé és una altra de les manualitats clàssiques que tots hem realitzat de petits. Consisteix a crear figures mitjançant paper estovat amb aigua i cola, que s’endureix quan s’asseca. Talla els diaris a tires de diferent grandària, passa-les per una cubeta amb aigua i cola, i col·loca-les en un globus inflat. Ves fent capes, i quan tinguis un dit de gruix, deixa-ho assecar i explota el globus. Naturalment, pots fer-ho com vulguis de complex. Decora la teva creació al gust!

Vist a Pinterest